Next-gen, intelligent, flexibel, geautomatiseerd, agile, geoptimaliseerd, programmeerbaar, elastisch.

Deze woorden worden al jaren gebruikt in onze branche om het einddoel in de ontwikkeling van netwerken te beschrijven. Voor Ciena's recente 25-jarige jubileum hebben we aardig wat tijd besteed aan het terugblikken op de beginjaren en het lijkt erop dat deze ambitieuze netwerkbeschrijvingen al worden gebruikt in de branche sinds de uitvinding van netwerken.

Misschien is 2018 het jaar waarin ambities werkelijkheid gaan worden.

Zoals op geen ander moment in de geschiedenis van onze branche is er nu een verzameling van technologieën en ontwikkelingen die het lang beoogde doel van een meer geautomatiseerd netwerk dichter bij de werkelijkheid brengt.

En geen minuut te vroeg. Kijk voorbij de lege marketingbeloftes en zie de koude werkelijkheid van de echte netwerkoperaties, en de meeste serviceproviders zullen u vertellen dat een groot deel van hun processen nog steeds te handmatig is: er zijn meerdere netwerkmanagementsystemen die spreadsheets en offline planningstools vereisen om zelfs de simpelste wijzigingen aan te brengen in het netwerk.

Netwerkoperators hebben een hogere mate van automatisering nodig om te kunnen omgaan met de harde werkelijkheid van de markt van vandaag. Maar 'volledige automatisering', ook bekend als 'autonome netwerken', is niet het volledige antwoord dat ze zoeken, omdat het duidelijk is geworden dat de markt van vandaag niet dezelfde zal zijn als die van morgen. In dit voortdurend veranderende ecosysteem zal de automatisering op zichzelf altijd moeten worden herzien en opnieuw worden uitgevonden.

Met deze uitdaging in het achterhoofd brengt Ciena het Adaptive Network naar onze klanten. We weten dat het niet de grootsten of sterksten zijn die zullen overwinnen in de wereld van morgen, maar degenen die zich aanpassen.  Aanpassen aan nieuwe diensten.  Aanpassen aan onverwachte groei.  Aanpassen aan veranderingen in hoe mensen de ongekende connectiviteit gebruiken die u ze hebt gegeven.

Met het groeitempo in capaciteit, apparaten en mobiliteit is het definiëren van aanpasbaarheid, oftewel de juiste samenstelling van automatisering, intelligentie en schaal, het antwoord op overleven.

De drie sleutels tot het (uiteindelijk) mogelijk maken van het Adaptive Network

Voor alle duidelijkheid, voor het bouwen van een adaptiever netwerk is meer nodig dan alleen de branche die uiteindelijk de oplossingen vindt om het te doen. Er zijn wezenlijke technologische ontwikkelingen nodig die moeten worden aangegrepen. Het zijn deze ontwikkelingen, gevormd in de handen van hen met de wil en ervaring om de status quo te ontwrichten, die de drijvende kracht zullen zijn naar de realiteit van het Adaptive Network.

    Netwerkstatistieken en intelligentie: de wereld van Big and Small data is nu doorgedrongen tot netwerken. Nooit eerder zijn we in staat geweest in realtime gegevens uit het netwerk te halen op de manier zoals we dat nu kunnen doen.  En met al die data komt de mogelijkheid om ongekende netwerkstatistieken te genereren.  Het resultaat is de mogelijkheid om gericht en adaptief actie te ondernemen om zowel de netwerkuptime te verhogen als het netwerk aan realtime veranderingen aan te passen.

    Softwarebesturing en automatisering: nu de branche naar softwaregedefinieerde netwerken (software-defined networking, SDN) en multi-vendor orchestration gaat, wordt daadwerkelijke netwerkautomatisering haalbaarder.  Wanneer nieuwe diensten worden besteld of data van het netwerk laat zien dat er realtime veranderingen nodig zijn, is het een open, softwaregebaseerde architectuur met multi-domain service orchestration (MDSO) die deze verzoeken kan verwerken en vertalen naar netwerkacties.

    Programmeerbare infrastructuur: Onderliggend aan al het voorgaande is een dynamische groep van virtuele en fysieke netwerkbronnen.  Massale bandbreedte is tegenwoordig een minimumvereiste. Maar in tegenstelling tot vroegere generaties moet deze infrastructuur zeer schaalbaar en open zijn, met standaard northbound interfaces die zorgen voor een wendbaarder beheer en een wendbaardere besturing.  Een programmeerbare infrastructuur moet ook geavanceerde instrumentatie bevatten met de mogelijkheid om in realtime data over de netwerkprestaties naar boven in te voeren in analytische en intelligente engines, zodat daadwerkelijke inzichten kunnen worden geanalyseerd. Vervolgens kan het netwerk worden afgestemd om dynamisch te reageren op veranderingen in de vraag naar bandbreedte en de prestaties te optimaliseren.

Foundational elements of an Adaptive Network as designed by an operator

Van roadmap naar realiteit

Ondanks de overzichtelijke structuur die hierboven is uitgelegd, kan het pad ernaartoe niet zonder uitdagingen worden bewandeld. De netwerken van vandaag zijn complexer en ingewikkelder dan ooit tevoren.

Het goede nieuws? Bij Ciena luisteren we voortdurend naar onze klanten en denken we na over de manier waarop netwerken verder moeten worden ontwikkeld. De Adaptive Network-visie van Ciena is al meer dan vijf jaar in de maak, waarbij we begonnen met onze Opn Architecture in 2012 gevolgd door een reeks innovaties die het programmeerbaarheidsniveau van de netwerken van onze klanten significant verhoogden.  Deze innovaties waren onder andere de programmeerbare coherente optiek van de WaveLogic 3, de herconfigureerbare fotonische laag van WaveLogic Photonics, WaveLogic Ai, Waveserver Ai en Liquid Spectrum.  We hebben ook geïnvesteerd in onze automatiserings- en analysemogelijkheden van Blue Planet, waarbij we recent de Blue Planet MCP, ons Analytics Framework, en Solution Practices hebben geïntroduceerd. Elk van deze innovaties is ontworpen met de principes van openheid, schaalbaarheid en veiligheid in het achterhoofd, waardoor we ervoor zorgen dat we onze klanten met oplossingen uitrusten die complexiteit makkelijk maken en ze de kans geven iedere zakelijke uitdaging het hoofd te bieden.

Ondanks de essentiële rol van technologie in alle netwerkontwikkelingen moeten netwerkproviders ook samenwerken met leveranciers die de knowhow en ervaring bezitten om ze te helpen dit complexe traject af te leggen. Een krachtige en professionele servicepartner met de juiste expertise kan uitdagingen voorspellen en risico's beperken. Ciena Services zijn ontworpen om precies dat te doen. Of een netwerkprovider nu een eerste stap zet of een transformatie op grotere schaal plant voor het bewerkstelligen van de Adaptive Network-visie, Ciena Services heeft het inzicht en de bewezen ervaring om ervoor te zorgen dat het traject tot een goed einde wordt gebracht.

In werkelijkheid is de evolutie het Adaptive Network pas net begonnen. Het zal jaren duren voordat deze evolutie zich heeft voltrokken. Dit is voor velen echter een overlevingstocht, maar die hoeft u niet alleen te ondernemen. Bij Ciena hebben we de technologie, mensen en ervaring, en bovenal de gedrevenheid, om de status quo te ontwrichten en de discussie over autonome netwerken te herdefiniëren.

In 2018 zult u veel over autonome netwerken horen vanuit de branche. Ciena's unieke perspectief is essentieel voor deze discussie. In dit perspectief is de ontwikkeling naar een Adaptief netwerk een relevantere aanpak, die zich richt op het vermogen van onze klanten om te floreren en te winnen in een complexe en ultracompetitieve omgeving. In onze visie van het Adaptive Netwerk combineren we een unieke set van technologieën en diensten, inclusief automatisering en daar voorbij, die u in staat stellen om de complexiteit en onzekerheid te overwinnen waar de wereld van vandaag door wordt gedefinieerd.

Meer informatie over adaptieve netwerken: