In de afgelopen jaren is het aantal datacenters snel toegenomen: wereldwijd zijn er op dit moment meer dan 7500 met alleen al 2600 in de 20 grootste wereldsteden. En in deze cloudgebaseerde, web-scale wereld is toegang verkrijgen tot die data een cruciale uitdaging.

Deze datacenters bestaan niet afzonderlijk van elkaar. Ze staan met elkaar in verbinding voor het delen van data en content, en om back-ups en redundantie te leveren. Gelukkig zorgt DCI-technologie voor een soepele doorvoer van belangrijke gegevens over korte, gemiddelde en lange afstanden tussen datacenters. De meest effectieve doorvoer voor DCI is via een packet-optical hogesnelheidsverbinding gebaseerd op technologische innovaties zoals coherente optica.

Met een snelle, betrouwbare verbinding kunnen fysiek gescheiden datacenters eenvoudiger bronnen delen en workloads balanceren.

Een aantal grote bedrijven gebruikt DCI om hun eigen datacenters te verbinden binnen een samenwerkingsverband met andere bedrijven, terwijl anderen het gebruiken om verbinding te maken met partners, cloudproviders of datacenterexploitanten voor het eenvoudiger delen van data en hulpbronnen of om calamiteitenherstel te organiseren.

Een van de meestvoorkomende gebruiken van DCI is echter het groeperen van hulpbronnen om de capaciteit van datacenters te schalen wanneer de vraag fluctueert.

Er zijn vijf belangrijke uitdagingen om rekening mee te houden bij de implementatie van DCI:

  1. Afstand: de grootte en het bereik van een DCI-toepassing kan sterk variëren. Datacenters die connectiviteit vereisen, kunnen verspreid zijn over een grootstedelijk gebied, land of zelfs over de hele wereld. Het is duidelijk dat de prestaties van een datacenter hoog genoeg moeten zijn om zoveel mogelijk bits zo ver mogelijk te transporteren. Bovendien neemt de latentie toe bij het verbinden van datacenters die ver uit elkaar liggen. De kortste fysieke route kan latentie door vezels tot een minimum beperken, maar slecht ontworpen of geïmplementeerde netwerkapparatuur kan eveneens voor latentie zorgen waardoor de korte route langer lijkt. Gelukkig kunnen de huidige optische interfaces worden geprogrammeerd om de optimale modulatieschema's voor verschillende implementatiescenario's op te geven.

  2. Capaciteit: datacenters slaan de data op die door toepassingen wordt vereist en leveren deze wanneer nodig. Datasets die worden ontvangen of verzonden door een datacenter kunnen erg groot zijn, van honderden gigabits tot terabits. Om dit soort belastingen aan te kunnen, moet netwerkapparatuur betrouwbare verbindingen met een hoge capaciteit bieden, die snel en eenvoudig schalen om het voortdurend veranderende verkeer bij te houden. Coherente optica, voor het eerst geïntroduceerd door Ciena, maakte de weg vrij voor het doorvoeren van data met een snelheid van 100 GB/s over bijna elke afstand, wat zorgt voor een drastische verbetering van de DCI-prestaties.

  3. Beveiliging: er wordt veel gevoelige informatie opgeslagen in datacenters. Financiële transacties, personeelsgegevens en andere bedrijfsinformatie die allemaal essentieel en vaak zeer vertrouwelijk van aard is. Daarom moeten de netwerkverbindingen van datacenters betrouwbaar, veilig en zelfs versleuteld zijn om kostbare lekken en gegevensverlies te vermijden. Encryptie en strikte regels voor toegang tot opgeslagen data worden breed ingezet als bescherming tegen binnendringing en dankzij ontwikkelingen in de netwerkapparatuur kan verstuurde data worden versleuteld om het te beschermen tijdens de doorvoer over een intern verbonden netwerk.

  4. Handelingen: handmatige handelingen zijn arbeidsintensief, complex, tijdrovend en zeer foutgevoelig. Het minimaliseren van arbeid, complexiteit, bestede tijd en fouten veroorzaakt door handmatige handelingen door over te stappen naar automatisering is een operationele noodzaak. Open API's zijn essentieel voor de overgang naar automatisering, omdat ze de vereiste scripts kunnen verwerken en aangepaste apps mogelijk maken. Het instellen van een verbinding tussen twee datacenters moet snel en veilig worden uitgevoerd en het beheren van verbindingen zou niet doorlopend handmatige operationele taken moeten vereisen. Optische netwerkplatformen worden zorgvuldig ontworpen en speciaal gebouwd voor DCI-toepassingen.

  5. Kosten: grote datastromen die door een datacenter worden ontvangen en verzonden, moeten zo goedkoop mogelijk worden vervoerd, aangezien de verwachting is dat het netwerkverkeer 30% CAGR per jaar zal bereiken. Als datacenters financieel gezond willen blijven, moeten de kosten niet op hetzelfde tempo als de bandbreedte worden opgeschaald. Om deze kwesties aan te pakken, wordt door de branche ingezet op de verdere ontwikkeling van hogesnelheidsnetwerken, waaronder oplossingen met een kleine voetafdruk die datacenters verbinden voor de laagst mogelijke prijs per bit.

DCI-technologie bevindt zich in het middelpunt van de snelgroeiende web-scale wereld, een genadeloze markt waar u slechts één kans krijgt om te slagen. Dus is het logisch om u te richten tot een expert.

Ciena, aangewezen als leider in DCI door Ovum in april 2016, combineert toonaangevende optica en web-scale IT om zowel enorme capaciteit en programmeerbaarheid als een efficiënt gebruik van energie en ruimte te bieden, en op een manier die eenvoudiger in gebruik en schaalbaar is, en aangepast kan worden aan de behoeften van elke individuele klant.