Ethernet is overal, zelfs waar het niet zichtbaar is. Alles wat data gebruikt, is ergens in het traject afhankelijk van Ethernet. Als u recentelijk een dataservice hebt gekocht of verkocht, is de kans erg groot dat het om CE ging.

De reden hiervoor is dat Ethernet bijna alle oudere technologieën voor datatransport heeft vervangen. CE is nog steeds aan het groeien en wordt steeds verder ontwikkeld, en heeft een lange weg afgelegd sinds MEF het concept introduceerde in 2001.

CE is gebaseerd op vijf sleuteleigenschappen:

  • Op standaarden gebaseerde services resulteren in een voorspelbaar en herhaalbaar gebruik van CE. CE is gebaseerd op IEEE-standaarden voor de bepaling van fysieke details zoals lijnsnelheid, coderingen en pakketformaten, en op MEF-standaarden voor de selectie van services en de bijbehorende kenmerken.

  • Schaalbaarheid ondersteunt services voor een scala aan toepassingen (bedrijf, thuis, mobiel) over lange afstanden die verder dan LAN gaan, en met steeds snellere datasnelheden.

  • Betrouwbaarheid betekent dat het netwerk fouten kan detecteren en oplossen, en kan voldoen aan de zwaarste beschikbaarheidseisen.

  • Servicekwaliteit voorziet in een breed gamma van prestatiemetingen die zijn vereist om te voldoen aan de SLA's (Service Level Agreements), onder andere voor toepassingen als spraak-, video-, data- en mobiele services.

  • Servicebeheer biedt de mogelijkheid om de infrastructuur te visualiseren, services uit te rollen, probleemgebieden te identificeren en het dagelijkse beheer van een netwerk uit te voeren.

CE heeft zich ontwikkeld tot een set met services die afhankelijk zijn van veel verschillende technologische elementen om de volgende vijf kenmerken te bereiken:

  • Inkapseling en transport: Om een Ethernet-service te transporteren, zijn er een aantal technieken die Ethernet-frames kunnen inkapselen in verscheidene typen transportinfrastructuren. Daardoor kunnen de Ethernet-gebruikersgegevens en -headers worden aangepast aan de specifieke infastructuurprotocollen. Zodra de gegevens zijn getransporteerd over de infrastructuur van het netwerk, wordt het Ethernet-frame hersteld en komt het op de bestemming aan in zijn oorspronkelijke vorm.

  • Toegevoegde tolerantie: Ethernet-PDU's (Protocol Data Units) kunnen worden ingedeeld als clientframes en transparant worden getransporteerd. Vervolgens kunnen de onderliggende beveiligingsmechanismen snelle bescherming bieden wanneer een fout optreedt.

  • OAM-functies: OAM-functionaliteit is een kenmerk van de oudere TDM-services die CE heeft vervangen in moderne netwerken. Zodoende is Ethernet-OM vereist voor inzicht in de prestaties van functies en services. Dit is met name belangrijk omdat Ethernet-services die door een WAN worden getransporteerd, honderden tot duizenden kilometers kunnen overbruggen.

  • Servicekwaliteit: Hiërarchieën van serviceniveaus zorgen voor de aanlevering van geschikte middelen voor meerdere services en toepassingen. Een klant kan bijvoorbeeld spraak-, video- en HTTP-verkeer onderscheiden door middel van de end-to-end-vertraging of bandbreedtecapaciteit die wordt vereist door een toepassing.

  • Schaal: technologieën zoals QinQ, PBB, hiërarchische QoS en verbindingsgericht Ethernet lossen de meeste schaalbaarheidsuitdagingen op het protocolniveau op door middel van robuuste en toekomstgerichte benaderingen.

CE wordt veelal toegepast in sectoren als het bankwezen, de gezondheidszorg, onderwijs, overheid en het leger om te voorzien in hoge capaciteit en prestaties voor toepassingen. Een toenemend aantal operators gebruikt deze CE-connectiviteitsservices om uitgebreide beheerde services te leveren met behulp van de technologieën Software-Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV).

De Carrier Ethernet-producten van Ciena omvatten een portfolio van pakketgebaseerde producten die de kostenefficiëntie van zakelijke Ethernet-services radicaal zullen veranderen door een snellere omzetrealisatie. Met een uitgebreide productlijn, het gemeenschappelijke Service-Aware Operating System (SAOS), het OneControl Unified Management System en de Blue Planet-orkestratiesoftware kunnen bedrijven en providers de implementatie van services vereenvoudigen, en garanderen dat de services presteren zoals het hoort.