Netwerken blijven sinds de introductie van het eerste Public Switched Telephone Network in ontwikkeling. Tijdens de verschillende ontwikkelingsfasen (van vaste eindpunten voor de eerste internetverbindingen tot de breedbandnetwerken van tegenwoordig die mobiele gebruikers verbinden met enorme datacenters en bandbreedtegiganten zoals Netflix, Amazon en Facebook) zijn netwerken veranderd om tegemoet te komen aan nieuwe vereisten.

De infrastructuur die ooit zo statisch was, ondergaat een diepgaandere verandering dan ooit tevoren. Het nieuwste voorbeeld hiervan is autonome netwerken, een trend die al enige tijd in opkomst is. Het autonome netwerk draait zonder veel menselijke tussenkomst. Het configureert, bewaakt en onderhoudt zichzelf onafhankelijk.

Hoewel ze een aanzienlijk voordeel vormen, zijn autonome netwerken echter nog te beperkt en te inflexibel. Daarom heeft Ciena een nieuwe methode aangenomen voor de evolutie van netwerken (het Adaptive Network). Deze methode is gericht op het bieden van een netwerk dat met het bedrijf kan meegroeien als de bedrijfsbehoeften en markten veranderen.

Het Adaptive Network maakt van netwerken een dynamische, programmeerbare infrastructuur die is gebouwd op analyses en automatisering. 

Met het Adaptive Network kunnen providers hun huidige infrastructuren ontwikkelen naar iets wat meer lijkt op een communicatielus die informatie van netwerkelementen, instrumenten, gebruikers en toepassingen doorgeeft aan een softwarelaag. Hier kan die informatie worden bekeken, geanalyseerd en verwerkt, zodat dat het netwerk zelf niet trager wordt.

Het Adaptive Network bevat drie belangrijke lagen:

 • Programmeerbare infrastructuur: Deze laag bevat de fysieke en virtuele elementen van het netwerk en de telemetrie die daarvan wordt verzameld. De laag programmeerbare infrastructuur is ontzettend intelligent en interpreteert gegevens zodat het netwerk beslissingen kan nemen. Dit kan betekenen dat verkeer om een circuit wordt geleid dat inactief is of dat een probleem met latentie of lagere capaciteit dan verwacht voor een specifieke koppeling wordt onderzocht en gecorrigeerd. Voor de programmeerbare infrastructuur is een flexibel raster vereist, een herconfigureerbare fotonische laag zodat kanalen van variabele spectrale bezetting kunnen worden omgeleid via elk willekeurig pad en via elk optisch spectrum op het netwerk, en is telemetrie vereist van de IP-laag gecorreleerd met routeringsgegevens. Bovendien heeft een programmeerbare infrastructuur afstembare, coherente transponders nodig om een flexibel aantal clientsignalen voor de variabele lijncapaciteit efficiënt in kaart te kunnen brengen. En daarvoor is weer een centraal, doelgericht gebouwd Optical Transport Network (OTN) of een pakketgeschakelde architectuur vereist.
 • Analyse en intelligentie: De programmeerbare infrastructuur produceert grote hoeveelheden gegevens. Een deel hiervan is big data die trends aangeven die door het netwerk worden opgepikt en waar het netwerk zich in de loop der tijd op aanpast. Big data kunnen het netwerk laten weten hoe het zich op de lange termijn moet aanpassen, op welke verkeerspatronen moet worden gelet en welke delen van het netwerk kwetsbaar kunnen zijn. Dan is er ook nog small data: dingen die op een redelijk hoog tempo gebeuren. Het kan een flikkering op een circuit zijn, of een direct verzoek van een klant. Voor dergelijke gebeurtenissen is een snelle reactie van het netwerk vereist en die handelingen worden mogelijk gemaakt door de analytische gegevens. Wanneer de beslissingen zijn genomen, kunnen menselijke operators of vooraf gedefinieerde beleidsregels ingrijpen en zaken indien nodig goedkeuren of wijzigen. In een daadwerkelijk autonoom netwerk zou de operator op dit punt niet ingrijpen.
 • Softwarebesturing en automatisering: Uit onderzoek blijkt dat de onbetwiste hoofdoorzaak voor netwerkstoringen menselijke fouten zijn; naar schatting wel 32%. Dit staat in het Network Barometer-rapport van 2014 van Dimension Data. Met effectieve automatisering van netwerktaken, zoals het laden van toegangscontrollers en toeleveringsrouters, of geautomatiseerde berekening en configuratie van TE-tunnels om verkeer te optimaliseren en congestie te verminderen, kunnen deze fouten worden weggenomen en wordt ervoor gezorgd dat het netwerk piekprestaties blijft leveren. Het is essentieel dat automatisering op meerdere leveranciers kan worden uitgevoerd. Sommige technologieën werken prima met één set apparaten van een enkele leverancier, maar er zijn slechts een paar netwerken die zijn gebouwd op de apparatuur van een enkele leverancier. Netwerken moeten samenwerken, met behulp van API's, om efficiënt te functioneren en gegevens op efficiënte wijze en snel van het ene naar het andere punt te verplaatsen.

De ontwikkeling van het Adaptive Network is een keerpunt voor de netwerkwereld. Het is een coherente evolutie die alle aspecten van intelligente automatisering ondersteunt, zoals doelgerichte integratie, analyses en programmeerbaar domeinbeheer. Het is een op microservices gebaseerde architectuur die kan worden uitgebreid en schaalbaar is. Bovendien maakt de architectuur gebruik van een DevOps-integratieaanpak om operationele en serviceflexibiliteit te bieden.

Waarom Ciena?

Ciena heeft al 25 jaar ervaring in het verbinden van alle uithoeken van de wereld en is hiermee de perfecte partner voor het leveren van het Adaptive Network.

 • Ongeëvenaarde netwerkervaring: Ciena heeft meer dan 1300 klanten wereldwijd en ondersteunt 80% van de grootste netwerkproviders ter wereld. Ciena heeft 150 miljoen kilometer aan coherente, optische netwerken geïmplementeerd.
 • Netwerkproviderservices: Ciena heeft services ontworpen om providers te helpen hun netwerken te ontwikkelen. De aanpak van Ciena biedt ondersteuning voor de volledige netwerklevenscyclus, met advies, oplossingsmethoden en services gericht op de behoeften van providers.
 • Partners: Ciena verhoogt zijn waarde met behulp van een actief partnerprogramma dat zorgt voor de ontwikkeling van het aanbod en de expertise om alle aspecten van het Adaptive Network mogelijk te maken.

Het ongeëvenaarde productportfolio van Ciena ondersteunt het Adaptive Network op een aantal belangrijke manieren. Essentiële onderdelen van de lagen programmeerbare infrastructuur, analytische gegevens en automatisering  zijn onder andere:

 • WaveLogic coherente optica: De toonaangevende, coherente WaveLogic-technologie van Ciena zorgt voor een fundamentele verandering in de manier waarop optische netwerken worden gebouwd en beheerd. De coherente WaveLogic-optica van Ciena biedt programmeerbaarheid van 100G - 800G en real-time signaalmargemetingen waardoor ongeëvenaarde niveaus voor schalen, intelligentie en automatisering mogelijk worden en u efficiëntie en controle over uw netwerk kunt verkrijgen die eerder niet haalbaar was.
 • WaveLogic Photonics: Het volledig uitgeruste, intelligente fotonische systeem van Ciena bevat coherente WaveLogic-optica en flexibele lijnelementen die, in combinatie met ingebouwde en discrete softwaretools, superieure automatisering van, superieur beheer van en enorm goed inzicht in optische netwerken biedt.
 • 6500- en Waveserver®-platformen: De flexibele platformarchitectuur van Ciena biedt efficiënte matching van clientservices en lijncapaciteit.
 • Blue Planet Manage, Control and Plan (MCP)-domeincontroller: Ciena zorgt ervoor dat de kracht van door software gedefinieerde programmeerbaarheid wordt opgenomen in uw netwerk- en servicewerkzaamheden van Ciena van de volgende generatie. MCP neemt de noodzaak van handmatige, tijdrovende, foutgevoelige stappen tussen meerdere afzonderlijke beheertools weg en biedt de Blue Planet Foundation, waar u uw werkzaamheden kunt ontwikkelen om intelligente automatisering in een gesloten lus op meerdere domeinen van meerdere leveranciers te bevorderen.
 • Blue Planet Multi-domain Service Orchestrator (MDSO): biedt softwarebesturing voor het automatiseren van service op netwerken van meerdere leveranciers en met meerdere technologieën. Bovendien kan dit worden geïntegreerd met Blue Planet Analytics en MCP ter ondersteuning van zelfgenezende en zelfoptimaliserende mogelijkheden (gesloten lus) die mogelijk worden gemaakt door inzichten van big data.
 • Openheid: Ciena bouwt zijn oplossingen op een dergelijke manier zodat netwerkproviders hun infrastructuur exact kunnen aanpassen op hun behoeften. Openheid zorgt voor elke innovatie die Ciena op de markt brengt. Als bijvoorbeeld API's en moderne gegevensmodellen worden gebruikt op zowel de hardware- als de softwarelaag, zorgen de open API's van Ciena voor betere realtime netwerktelemetrie en -metingen. De API's bieden snellere, eenvoudigere ontwikkeling van toepassingen op meerdere platformen/meerdere leveranciers, eenvoudige integratie met IT-tools en efficiënter gebruik van IT-bronnen.
 • Beveiliging: het Adaptive Network is gebouwd aan de hand van een holistische aanpak voor beveiliging waarmee de verstuurde gegevens worden beveiligd met behulp van doelgerichte oplossingen die voldoen aan de hoogst beschikbare cryptografiestandaarden voor beveiliging. Ciena biedt ook een speciaal portal waarmee gebruikers volledige controle krijgen over het beheer van beveiligingssleutels.