In een steeds mobielere wereld moeten netwerkproviders een explosief groeiende hoeveelheid data verwerken. Miljoenen mobiele gebruikers gebruiken toepassingen als videobewerkingssoftware, die een aanzienlijke bandbreedte vereisen.

Tegelijkertijd werken deze providers met verouderde systemen en protocollen, die hun processen log en traag maken. Zelfs om eenvoudige services aan hun pakket toe te voegen, moeten ze honderden handmatige processen uitvoeren voor de configuratie, revisie of ontmanteling van zelfs de simpelste services.

Dit maakt het voor hen vrijwel onmogelijk om te anticiperen of te reageren op snelle veranderingen in de hoeveelheid dataverkeer en serviceaanvragen. Deze verouderde netwerken voldoen simpelweg niet aan de groeiende en onvoorspelbare eisen die aan providers worden gesteld en de problemen zullen in de toekomst alleen maar toenemen.

De situatie wordt nog verergerd door de voortdurende druk op de hoofdtaak van netwerkproviders. Terwijl consumenten en ondernemingen steeds hogere eisen stellen aan providers, zijn ze maar zelden bereid om meer te betalen. Netwerkproviders zoeken daarom voortdurend naar manieren om hun kosten te verlagen en sneller winst te maken, terwijl ze tegelijkertijd proberen zo snel mogelijk te reageren op veranderende marktomstandigheden. Kortom, providers hebben netwerktechnologie nodig die hen in staat stelt om betere bedrijfsresultaten te realiseren.

Aangezien u nog steeds optische hardware nodig hebt om fotonen de kabel op te sturen, is een programmeerbare infrastructuur een unieke combinatie van optische en pakkethardware, samen met virtuele instanties. Deze unieke structuur, die gebruikmaakt van een uitgebreide reeks instrumenten, biedt u een dynamisch netwerk dat realtime netwerkprestatiegegevens kan exporteren en dat u naar behoefte kunt uitbreiden, zodat het blijft voldoen aan de eisen van de toepassingen die erop draaien. Met dit systeem zijn providers optimaal uitgerust om de uitdagingen van de huidige markt aan te gaan.

Met een programmeerbare infrastructuur kunnen ze het netwerk in een handomdraai wijzigen en herconfigureren. Providers kunnen op twee manieren snel reageren op de veranderende bandbreedtevereisten van klanten.

Ten eerste kunnen ze met behulp van optiek met een variabele bitsnelheid het netwerk afstemmen op verschillende capaciteitseisen, afhankelijk van de behoeften van de klant en het pad dat de gegevens afleggen.

Programmable infrastructure is a highly instrumented packet and optical infrastructure that securely manages a dynamic pool of virtual and physical resources, accessed and configured via common, open interfaces.

Ten tweede kan de software golflengten dynamisch omleiden via verschillende routes, afhankelijk van de condities van het netwerk en de eisen van de doorgestuurde gegevens.

Stel dat een optisch netwerk gegevens overdraagt via een golflengte van 200 G. Als een onderneming die snelheid wil verhogen tot 250 G, beperkt de hardware u bij de huidige werkwijze tot 200 G aan beide uiteinden. Een upgrade kost tijd, geld en mankracht. Als de verhoging tijdelijk is, is deze de kosten misschien niet waard, maar dat betekent wel dat het proces wordt vertraagd doordat de verbinding niet aan de eisen voldoet. Met programmeerbare infrastructuur zijn deze problemen verleden tijd, doordat u uw netwerkbandbreedte in realtime flexibel kunt aanpassen aan de service-eisen zonder hardware toe te voegen.

Hoe Ciena helpt

Als onderdeel van zijn Adaptieve Netwerk-visie biedt Ciena de volgende oplossingen, die een netwerkprovider helpen om een beter programmeerbare infrastructuur te realiseren:

  • Coherente WaveLogic Ai-optiek, die het mogelijk maakt de capaciteit aan te passen (van 100 G tot 400 G) in granulaire stappen van 50 G
  • WaveLogic Photonics, een herconfigureerbare, flexibele fotonische rasterlaag die dynamische omleiding van golflengten mogelijk maakt in het hele netwerk
  • 6500- en Waveserver®-platforms, die gebruikmaken van open API's en moderne gegevensmodellen zoals REST en gRPC voor realtime netwerktelemetrie en -metingen, naast provisioning op schaal
  • Pakketnetwerkproducten, een brede serie open, doelgerichte platforms, waaronder de 3000-serie switches voor het leveren van services, de 5000-serie switches voor het samenvoegen van services en het 8700 Packetwave®-platform

Een programmeerbare infrastructuur is één element van Ciena’s visie van het Adaptive Network. Het Adaptieve netwerk maakt gebruik van automatisering op basis van intent-based beleid. Hiermee kan het netwerk zichzelf bewaken, configureren, herstellen en optimaliseren door voortdurend de netwerkstatus te evalueren.

Naast een programmeerbare infrastructuur, omvat het Adaptieve netwerk bovendien:

  • Softwarebesturing en automatisering, een combinatie van Multi-Domain Service Orchestration (MDSO) en gecentraliseerd, door software gedefinieerd beheer van afzonderlijke domeinen
  • Analyse en intelligentie, die netwerkprestatiegegevens verzamelt en analyseert met behulp van machine learning. Dit biedt ook de mogelijkheid om potentiële netwerkproblemen nauwkeuriger te voorspellen en te anticiperen op trends.

Ciena ondersteunt wereldwijd meer dan 1300 klanten, waaronder 80% van de grootste serviceproviders ter wereld, en Fortune 2000-bedrijven, internetproviders, overheden en andere zelfstandige netwerkoperators, al 25 jaar lang. Als strategische partner heeft Ciena zijn visie van het Adaptieve netwerk ontwikkeld op basis van een diepgaand begrip van de behoeften van zijn klanten.