5G is de vijfde generatie van mobiele netwerken en is al vele jaren in ontwikkeling. 5G wordt momenteel getest in verkennende praktijkonderzoeken en een wereldwijde, op standaarden gebaseerde uitrol zal naar verwachting in 2020 plaatsvinden. Volgens de Next Generation Mobile Networks Alliance belooft 5G de volgende voordelen ten opzichte van de huidige 4G-standaard:

  • Beduidend snellere datasnelheden
  • Een veel lagere latentie
  • Ondersteuning voor talloze 'dingen', zoals sensoren
  • Ondersteuning voor zelfrijdende auto's

Al deze beloftes zorgen voor aanzienlijk wat beroering op de markt, waar carriers hun investeringen in het testen van infrastructuur omhoog krikken en chipfabrikanten niet kunnen wachten om deze technologie aan consumenten aan te bieden.

Hoewel inspanningen wat betreft het testen en ontwerpen eraan zitten te komen, wordt de ontwikkeling verhinderd door een gebrek aan voltooide standaarden. Kenners denken dat de 5G-standaarden eind 2018 en begin 2019 zullen verschijnen. De eerste standaarden zullen eerst binnen spelers op de markt circuleren, bij wie ook de praktijkonderzoeken zullen worden uitgevoerd. Vervolgens zal de standaard worden aangepast en verder worden getest.

Dit soort transities kost tijd. De tijdsduur tussen het eerste ontwerp en de marktbrede beschikbaarheid van 4G in de Verenigde Staten was bijna tien jaar. En hoewel sommige carriers beweren dat 5G al in 2018 op de markt kan worden gebracht, is het waarschijnlijker dat de wijdverspreide beschikbaarheid ervan ergens tussen 2020 en 2025 plaatsvindt.

Dit soort verschuivingen is moeilijk te plannen. Niet alleen zal de technologie van de mobiele infrastructuur (inclusief de draadloze netwerken die zendmasten met mobiele apparaten verbinden) helemaal opnieuw moeten worden geconfigureerd en ontworpen om aan de eisen van 5G te kunnen voldoen, er moeten ook volledig nieuwe chips en apparaten voor consumenten op de markt komen, willen zij van deze nieuwe mogelijkheden kunnen profiteren.

En, wat misschien nog belangrijker is, om ervoor te zorgen dat 5G naar behoren functioneert, moeten bekabelde netwerken zo efficiënt mogelijk worden.

En dit is waar Ciena om de hoek komt kijken met zijn vakkennis op het gebied van bekabelde netwerken, van radiotorens tot datacentra en alles wat daartussen zit. De infrastructuur van mobiele netwerken is al met de verschuiving bezig van verouderde op TDM gebaseerde MBH-netwerken naar pakketgebaseerde Carrier Ethernet MBH-netwerken. En deze verschuiving vindt plaats op een gunstig moment, want Carrier Ethernet is een perfect hulpmiddel om 5G-verkeer in tal van delen van het algehele netwerk onder te brengen.

Een andere trend die de overgang naar 5G zal vergemakkelijken, is de opkomst van network functions virtualization (NFV) en software-defined networking (SDN). Deze technologieën en diensten worden nu wereldwijd in steeds meer infrastructuren toegepast, waardoor bekabelde netwerken zich aan de ontwikkelingen rondom 5G kunnen aanpassen en zich in hetzelfde tempo kunnen ontwikkelen.

De productportefeuille van Ciena biedt flexibele platformen voor de dienstverlening en aggregatie voor Carrier Ethernet, die ontworpen zijn met de vereisten van 5G-activiteiten in het achterhoofd. De portefeuille richt zich op oplossingen die zijn geoptimaliseerd voor macro- en kleine cellen die kosten bevatten en die snel zijn in te zetten en de ultieme OAM-hulpmiddelen bieden voor een proactief servicemanagement.

Deze interoperabele en MEF-gecertificeerde platformen verbeteren het vermogen van kabelproviders om vol vertrouwen kosteneffectieve 5G-diensten in te zetten, te bevoorraden en te beheren, die schaalbaarheid, betrouwbaarheid, QoS en servicemanagement bieden. Gezamenlijk zullen deze servicekenmerken voor een beduidende versnelling en automatisering zorgen van de creatie en activatie van een schaalbaar ethernet en optische diensten.

De oplossing van Ciena biedt de volgende voordelen:

  • Schaalbaarheid: Ciena biedt kabelproviders de mogelijkheid om stapsgewijs naar een extreem hoge capaciteit te schalen. Het virtueel omschakelen van technologie en een gelijktijdige ondersteuning voor meerdere inkapselingen op dezelfde poort zorgen voor een enorme flexibiliteit en integreerbaarheid met bestaande en opkomende technologieën.
  • Betrouwbaarheid: De productportefeuille van Ciena biedt ethernet- en optische flexibiliteit en transmissiebetrouwbaarheid door midden van een verscheidenheid aan beschermingsmechanismes die de bevoorrading en continue onderhoudsinspanningen vereenvoudigen, waardoor operationele kosten worden verminderd.
  • Hoge QoS: de superieure QoS-besturing, het verkeersmanagement en de ingebouwde OAM-tools zorgen voor een voorspelbare en zeer betrouwbare dienstverlening.

Met Carrier Ethernet kunnen backhaulproviders meerdere sites aan elkaar verbinden via een enkel betrouwbaar en kosteneffectief netwerk en zo gegarandeerde, schaalbare diensten leveren die compatibel zijn met hun groeiende aantal IP- en ethernettoepassingen.

Door voor sites met kleine en macrocellen gebruik te maken van de service delivery switches van Ciena, kunnen backhaulproviders het verkeer labelen of classificeren en zo gedifferentieerde diensten of verschillende toepassingen mogelijk maken. Klanttevredenheid en -loyaliteit worden gegarandeerd door sterke SLA-garanties die gebaseerd zijn op uitgebreide QoS- en verkeersmanagementtechnieken, gecombineerd met verfijnde diagnostische OAM-hulpmiddelen.