Iedereen weet dat datacenters cruciaal zijn voor wereldwijde connectiviteit. Onze content, van kattenfilmpjes tot financiële transacties, wordt 24/7 opgeslagen in en verspreid vanuit deze datacenters en we verwachten on demand, hoogwaardige en realtime toegang tot deze content waar en wanneer we maar willen. Maar hoe groot is dit datacentermonster wel niet geworden? Hier volgen tien fascinerende feiten over datacenters waar u versteld van zult staan.

1)  Er zijn meer dan 7500 datacenters wereldwijd waarvan meer dan 2600 alleen al in de twintig grootste steden en de bouw van datacenters zal nog eens met 21 procent per jaar toenemen tot 2018.

2)  In 2020 zal ten minste een derde van alle data via de cloud lopen.

3)  Het energieverbruik van datacenters zal in de komende tien jaar verdrievoudigen. Sterker nog, de 416,2 terawattuur aan elektriciteit die datacenters over de hele wereld vorig jaar hebben verbruikt, was veel meer dan het totale verbruik van het Verenigd Koninkrijk.

4)  Met meer dan 300 locaties (337 om precies te zijn), heeft Londen de grootste concentratie datacenters van welke andere stad ook. 

5)  Californië heeft de grootste concentratie datacenters in de VS, met iets meer dan 300 locaties.

6)  Het gemiddelde datacenter verbruikt ruim 100 keer meer stroom dan een groot commercieel kantoorgebouw. Een groot datacenter verbruikt net zoveel elektriciteit als een kleine Amerikaanse stad.

7)  Er zijn circa 5.009.147 datacenters in de wereld die bij elkaar 26.554.619 m2 in beslag nemen. Dat is bijna net zoveel als 5955 voetbalvelden.

8)  Datacenters gebruiken encryptie voor het versturen van data, waarmee ze volledig beschermd zijn vanaf het moment dat ze het ene datacenter verlaten tot ze bij het andere arriveren.

9)  Het grootste datacenter ter wereld (Langfang, China) is 585.289 m2. Het grootste datacenter in de EMEA is het Portugal Telecom-datacenter in Covhila in Portugal met een vloeroppervlak van 74.322 m2.

10)  Maar liefst veertig procent van de totale bedrijfskosten voor een datacenter zijn voor de stroom die nodig is om de immense hoeveelheden apparatuur die datacenters nodig hebben van stroom te voorzien en te koelen.

11)  Google kondigde onlangs plannen aan voor de bouw van twaalf nieuwe cloudgerichte datacenters in een periode van anderhalf jaar.

12)  In 2020 zal bijna 8 procent van alle nieuwe datacenters van groene stroom worden voorzien.

Raadpleeg de onderstaande bronnen voor meer feiten en cijfers over datacenters: