Traditionele IP-netwerken brengen voor netwerkbeheerders enorme operationele uitdagingen met zich mee, vanwege de explosieve toename in het verkeervolume door cloud computing, OTT-video, 4G-backhaul, IoT en andere use-cases die veel bandbreedte verbruiken. Voor deze toenemende toegangs-, aggregratie- en metronetwerkcapaciteit is een groeiend aantal routers nodig, waardoor de kosten voor apparatuur, vastgoed, stroomvoorziening, koeling, beheer en ondersteuning alsmaar blijven stijgen. Doordat er overal in het netwerk IP-routers nodig zijn, zijn de beheers- en ondersteuningsvereisten vaak heel complex.

Het is inmiddels duidelijk dat dit model in de toekomst geen stand zal houden.

Veel vooruitstrevende beheerders wenden zich tot het Ethernet om hun aggregatienetwerken toekomstbestendig te maken. Een geconvergeerd IP en Ethernet maakt het mogelijk om een groot aantal IP-routers te vervangen door een aantal kleinere apparaten die met elkaar samenwerken en gezamenlijk zeer schaalbare geconvergeerde netwerken vormen, waardoor de netwerkvoetafdruk en operationele kosten worden verminderd. Daarnaast zorgen een eenvoudigere netwerkarchitectuur en simpelere customer premise equipment (CPE) ervoor dat netwerken makkelijker kunnen worden geïmplementeerd, beheerd en bewaakt.

Toonaangevende Ethernet-apparatuur kan bovendien naadloos worden geïntegreerd in de optische transportlaag, wat schaalbaarheid on demand mogelijk maakt. Aangezien er voor het vergroten van de beschikbare capaciteit geen nieuwe apparaten nodig zijn, kunnen beheerders de toename in verkeer gemakkelijk aan.

Een bijkomend voordeel is dat belangrijke netwerkfuncties kunnen worden gecentraliseerd, waardoor netwerken toepassingsonafhankelijk worden en lagen 2/3, zoals zakelijke Ethernet-services, mobiele backhaulservices, virtuele netwerkfuncties (VNF's) en residentiële breedbandservices tegelijk kunnen worden ingezet binnen dezelfde, zeer efficiënte geconvergeerde architectuur.

Wat maakt een netwerk toekomstbestendig?

Aggregratienetwerken die aan huidige en toekomstige behoeften voldoen, zijn flexibel, schaalbaar en in staat zijn om op de meest kosteneffectief mogelijke manier in dataverkeer te voorzien van en naar zakelijke of privé-eindgebruikers, naar datacentra, kantoren, het internet en andere locaties.

Hier volgen 6 belangrijke kenmerken van een geconvergeerd IP- en Ethernet-netwerk dat echt klaar is voor de toekomst:

1) Ingebouwde IP-protocollen voor een efficiënte, geconvergeerde dienstverlening - in het verleden werden modulaire IP-netwerken gebruikt voor het doorgeven van verkeer naar hun MPLS-basisnetwerken. Door de introductie van nieuwe IP-services zijn hieraan steeds meer netwerkfuncties toegevoegd, wat heeft geleid tot ingewikkelde, dure architecturen waarin slechts een fractie van de IP-protocollen en -functies daadwerkelijk wordt gebruikt.

Dit probleem wordt omzeild, doordat deze toonaangevende aggregatieoplossingen over de optimale combinatie van Ethernet- en IP-functies beschikken. Een simpelere, gestroomlijnde Adaptive IP TM voor een geavanceerde L3-protocolondersteuning, waaronder Segment Routing, L2/L3VPN en IPv6, zorgt voor een zo goed mogelijk gebruik van alle netwerkmiddelen en -investeringen, zoals snelle 10G- en 100G-routerpoorten, en ondersteunt meerdere soorten verkeer. Dit betekent dat tweede en derde lagen met Ethernet-services, mobiele backhaulservices, VNF's, residentiële breedbandservices en andere belangrijke services via dezelfde, zeer kostenefficiënte Ethernet-architectuur kunnen worden geleverd.

Een van de belangrijkste voordelen van deze aanpak is dat beheerders niet langer hoeven te betalen voor overbodige IP-protocollen die ze niet van plan zijn te gebruiken. Daarnaast kan het volledige basis-, aggregratie- en toegangsnetwerk worden beheerd door middel van een gemeenschappelijke MPLS-transportcapaciteit, waardoor end-to-enddienstverlening wordt vereenvoudigd. Doordat het volledige aanbod aan services wordt ondersteund door een geconvergeerde netwerkarchitectuur kunnen beheerders stapsgewijs beginnen met het afbouwen van verouderde, statische netwerken en deze vervangen door flexibele architecturen die de operationele efficiëntie en rentabiliteit maximaliseren.

2) Een eenvoudige, efficiënte, repliceerbare netwerkarchitectuur - vele toegangs-, aggregratie- en metronetwerken zijn tegenwoordig door ofwel organische groei of uitbreiding gebouwd op verschillende architecturen met apparatuur van meerdere leveranciers. Ter voorkoming van complexiteit zoeken vooruitstrevende beheerders naar een manier om een eenvoudige, elegante Ethernet- en IP-architectuur te implementeren die makkelijk kan worden gerepliceerd en in meerdere operationele bedrijven of regio's kan worden ingezet.

Op deze manier houden beheerders zich wereldwijd bezig met het vereenvoudigen van hun netwerktaken en het verminderen van operationele kosten. Met een beproefde Ethernet-aggregatiearchitectuur die zich op een plek binnen het bedrijf bevindt, is het voor beheerders geen probleem om snel op andere locaties afgedankte apparatuur te vervangen, wat voor een vermindering zorgt van de kosten en betrouwbaarheidskwesties die een verouderd netwerk met zich meebrengt.

3) Netwerkautomatisering die wordt aangestuurd door slimme orkestratiesoftware - naarmate het verkeersvolume explosief toeneemt, is het voor de maximalisatie van netwerkefficiëntie van essentieel belang dat dienstverlening en andere kerntaken worden geautomatiseerd met behulp van softwareaangedreven orkestratie. Hiervoor zijn geconvergeerde Ethernet- en IP-oplossingen nodig die naadloos zijn geïntegreerd in orkestratiehulpmiddelen die ondersteuning bieden voor geautomatiseerde dienstverlening in infrastructuren waarin meerdere leveranciers en meerdere domeinen worden omvat.

4) Ondersteuning van 'glasvezeldiepe' netwerken die bandbreedte dichter bij gebruikers brengt - de lasten die onderhoud, ruimte en energiekosten met zich meebrengen, worden alsmaar groter nu datacenters uit hun voegen barsten en er tussen het datacentrum en de straatkast een verscheidenheid aan verouderde apparatuur zit. Daarom zijn steeds meer beheerders op zoek naar een manier om hun netwerken uit te breiden naar straatkasten en andere locaties die zich dicht bij de eindgebruiker bevinden. Om echt efficiënt te zijn, moeten dit soort oplossingen het 'glasvezeldiepe' netwerkmodel ondersteunen. Dat wil zeggen dat apparatuur en andere belangrijke elementen klimaat- en vochtbestendig moeten zijn om betrouwbaar in straatkasten en andere niet-gereguleerde omgevingen te kunnen functioneren.

Wat nog belangrijker is, is dat geconvergeerde Ethernet- en IP-oplossingen die een glasvezeldiepe aanpak ondersteunen meer bandbreedte dichter bij gebruikers kunnen leveren, wat voor aanzienlijke verbeteringen zorgt op het gebied van serviceprestaties en eindgebruikerservaringen.

5) Probleemloze netwerkimplementatie en voortdurende technische en zakelijke ondersteuning - de implementatie van een geconvergeerd Ethernet- en IP-netwerk brengt aanzienlijke technische veranderingen met zich mee, of het nu gaat om het vervangen van een verouderde infrastructuur of de uitbreiding van een netwerk naar nieuwe geografieën. Om de risico's die bij dergelijke initiatieven komen kijken te minimaliseren, is de steun van een betrouwbare, deskundige partner met ervaring in grootschalige netwerkmodernisering onmisbaar.

De juiste technologiepartner biedt niet alleen ondersteuning tijdens het implementatieproces, maar kan ook helpen bij de ontwikkeling en de lancering van nieuwe, rendabele services die geconvergeerde IP- en Ethernet-netwerken monetariseren en het investeringsrendement sneller op gang brengen. Hiervoor is een nauwe samenwerking nodig, waarbij afzetmogelijkheden worden bekeken, nieuwe services worden ontworpen en getest, en belangrijke marktactiviteiten worden ondersteund, zoals gezamenlijke marketingcampagnes en verkooptrainingen.

Deze mate van ondersteuning geeft aan wat het verschil is tussen een verkoper en een partner die een actieve rol vervult bij het maximaliseren van het commerciële succes van een beheerder.

6) Schaalbaarheid on demand - aggregatienetwerken moeten programmatisch on demand kunnen worden geschaald om de snelgroeiende vereisten voor dataverkeer aan te kunnen. De meest toonaangevende IP- en Ethernet-oplossingen uit de sector bieden deze mogelijkheid op basis van een naadloze integratie met de optische transportlaag, waardoor het opschalen van 1G- en 10G-verbindingen naar 100G-, 200G- en 400G-verbindingen een kwestie wordt van minuten of uren in plaats van dagen of maanden.

De mogelijkheid om het aggregatienetwerk programmatisch te schalen, betekent dat er geen extra hardware nodig is voor het opkrikken van de beschikbare capaciteit of voor de implementatie van nieuwe services. Dit zorgt voor een afname in de kosten die met een groeiende IP-infrastructuur gepaard gaan wat betreft bijvoorbeeld vastgoed, stroomvoorziening, koeling en ondersteuning.

Over Ciena en IP en Ethernet

Ciena helpt beheerders over de hele wereld bij de implementatie van zeer efficiënte, toekomstbestendige IP- en Ethernet-netwerken. Zo dragen we bij aan het verminderen van de omvang en verscheidenheid van het toegangs-, aggregatie- en metronetwerk, het verhogen van efficiëntie en standaardisering, en houden we ons staande in de enorme groei van verkeer. 

De belangrijkste voordelen van Ciena's geconvergeerde IP- en Ethernet-oplossingen:

  • Maximalisering van netwerkinvesteringen - beheerders zijn in staat hun netwerkinvesteringen ten volle te benutten door IP-/MPLS-basisnetwerkarchitecturen met P- en PE-routers aan te vullen en het netwerk vanuit een prestatie-, efficiëntie- en kostenperspectief te optimaliseren.
  • Ondersteuning van alle soorten services en verkeer - onze Ethernet-apparaten beschikken over ingebouwde IP-protocollen en bieden daardoor ondersteuning aan geconvergeerde tweede en derde lagen, waardoor zakelijke Ethernet-services, mobiele backhaulservices, VNF's en residentiële breedbandservices binnen een enkele netwerkarchitectuur mogelijk is.
  • Grotere netwerkflexibiliteit - dankzij een slimme netwerkorkestratie die voor een flexibele, rechtstreekse dienstverlening en servicemanagement zorgt binnen een netwerk dat meerdere leveranciers en meerdere domeinen omvat.
  • Aanzienlijke besparingen op apparatuur, vastgoed, stroomvoorziening en koeling - vanwege een klein aantal schaalbare Ethernet-knooppunten die voor een schaalbare connectiviteit tussen POP's en klantlocaties zorgen.
  • Ondersteuning van glasvezelnetwerken - met Ethernet-netwerken die naar straatkasten kunnen worden uitgebreid om grote hoeveelheden brandbreedte dichter bij klanten te brengen.
  • Schaalbaarheid on demand tot 400G - op basis van een naadloze integratie in de optische transportlaag.
  • Vermindering van ondersteuningskosten - dankzij eenvoudige netwerkarchitecturen die eenvoudig kunnen worden ondersteund en bewaakt door algemene technici (in plaats van dure netwerkspecialisten).
  • Samenwerking voor zakelijk succes - Ciena biedt end-to-end serviceontwerp, service-implementatie, en management- en bedrijfsondersteuning om netwerkbeheerders te helpen bij het op de markt brengen en lanceren van nieuwe, winstgevende services op hun netwerken.

Het is voor netwerkbeheerders onhaalbaar om op traditionele wijze netwerken te blijven bouwen en tegelijkertijd nieuwe en opkomende snelgroeiende applicaties te ondersteunen. De Packet Networking-portefeuille van Ciena helpt de modernisering van verouderde IP-netwerken aan te wakkeren, zodat beheerders het geconvergeerde IP- en Ethernet-netwerk van de toekomst kunnen uitrollen.