Als u werkzaam bent binnen DCI-services (Datacenter Interconnect), dan komen binnenkort allerlei kansen uw kant op. En dat is allemaal te danken aan de groei die DCO's (DC Operators) op dit moment doormaken, zowel wat betreft grootte als reikwijdte.

Wanneer u kijkt naar de datacenters van de wereld, zijn het DCO's als Equinix en Telecity die de grootste groep vertegenwoordigen (>50%). Dit is een aanzienlijk aandeel van de markt en dat aandeel zal naar verwachting blijven groeien naarmate Communications Service Providers (CSP's) hun datacentermiddelen verkopen aan de DCO's.

Bron: Ovum Global Data Center Analyzer 2Q-16

 

DCO's, ook wel Carrier Neutral Providers (CNP's) genoemd, verkopen ruimte, vermogen en cross-connects aan ondernemingen die IT-hulpbronnen buiten hun eigen particuliere datacenters willen inzetten. Vanuit het standpunt van een DCI gezien, is de tijd die het de Managed Service Providers (MSP) kost om connectiviteit te bieden (vaak maanden) dé uitdaging voor CNP's. Voor elke extra maand die een MSP neemt om DCI-services te implementeren, kunnen de CNP's honderdduizenden dollars in omzet mislopen.

 

Uitdagingen van nu voor de regionale DCI

DCO's hebben te maken met verschillende uitdagingen bij het aanbieden van DCI-services in grote steden met netwerken van doorgaans 1 Gbps of minder en vaak gebaseerd op IP/MPLS.

Als bijvoorbeeld een onderneming in DC 1 een back-up wilde maken van 3 Tbs aan content (de normale dagelijkse back-up voor een grote onderneming) op een regionale DC in een tweede stad, zou dat meer dan acht uur duren bij een snelheid van <1 Gbps. Zo'n tijdsbestek zorgt voor problemen omdat de data van een onderneming continu veranderen, zelfs al tijdens de back-up. Tegen de tijd dat de dagelijkse back-up klaar is, zijn de data van de klant al weer verouderd.

Maar wat kunnen we doen aan de beperkingen van het IP-gebaseerde DCI-netwerk van vandaag?

Door een infrastructuurservice (fabric-service) voor DCI's te gebruiken, kunnen we onze netwerken optimaliseren zodat we voldoen aan de prestatievereisten die DCI's stellen aan toepassingen. Een DCI-infrastructuurservice:

  • Levert connectiviteit tussen datacenters in de infrastructuur, ofwel binnen één grote stad of verdeeld over meerdere grote steden;
  • Biedt rechtstreekse connectiviteit naar meerdere openbare cloudservices, zoals Google, Microsoft of Amazon;
  • Kan de service binnen dagen snel uitbreiden;
  • Biedt on demand bandbreedte van 1, 10, 40 en 100Gpbs; en
  • Gebruikt encryptie van verstuurde data met lage latentie om te kunnen voldoen aan vereisten wat betreft prestaties en beveiliging.

De voordelen voor DCO's en ondernemingen

Wanneer DCO's een DCI-infrastructuurservice inzetten, merken ze versnelling van de omzet. Ze kunnen in slechts een paar dagen voldoen aan de connectiviteitsbehoeften van hun klanten, een tijdsbestek dat past bij het interne mandaat van DCO's voor opschalen met nieuwe dataruimte, meer vermogen en cross-connectcapaciteiten.

Daarnaast zijn met on demand bandbreedte nieuwe, flexibele datacenterservices mogelijk die slechts periodiek DCI-capaciteiten nodig hebben zoals voor bedrijfscontinuïteit en noodherstel, of bij het eerder genoemde voorbeeld van gegevensmigratie naar de openbare cloud.

Voornaamste toepassingen voor DCI-infrastructuurservice

DCO's willen ook dat hun klanten toegang hebben tot connectiviteit via een selfservice portal waar 'burstable' DCI-services on demand kunnen worden geactiveerd voor toepassingen die slechts kort worden ingezet, zoals gegevensback-up, noodherstel of gegevensmigratie. Deze DCI-toepassingen vereisen grote bandbreedte en lage latentie van de datacenterinfrastructuur:

  • Gegevensback-up offsite – Biedt grote bandbreedte voor herhalende back-ups buiten kantooruren en active-active gegevensopslagreplicatieverkeer.
  • Noodherstel – Nadat een noodsituatie is opgetreden, moet een onderneming alle content vanuit de back-uplocatie terugplaatsen naar de productieomgeving. Net als bij gegevensmigratie kan deze content wel tientallen Tb's omvatten. Er worden dus veel bandbreedte en hoge prestaties van het DCI-netwerk vereist om de content van de klant te herstellen.
  • Gegevensmigratie – Naarmate ondernemingen steeds meer van hun IT-hulpbronnen naar clouddatacenters verplaatsen, moeten ze hun volledige dataset migreren om hun aanwezigheid te initiëren. Voor een grote onderneming kan dit tientallen Tb's zijn en met de traditionele verbindingen van <1 Gbps zou het weken duren om zo veel content naar de cloud te uploaden. Door een on demand verbinding van 10 Gbps (of meer) te gebruiken via de datacenterinfrastructuur, kan deze tijd worden teruggedrongen tot minder dan een uur.

Samengevat

We staan aan het begin van de acceptatiecurve voor bedrijven om hun IT-hulpbronnen naar zowel multi-tenant als openbare clouds te verplaatsen. Naarmate deze trend op stoom komt, groeit DCI-connectiviteit binnen bedrijfsdatacenters en tussen clouddatacenters mee. Als Data Center Operators (DCO's) willen kunnen voldoen aan de vereisten, moet een DCI-service maximale flexibiliteit bieden om gegevens over te dragen naar clouddatacenters, over de capaciteit beschikken om binnen dagen DCI-services te leveren en het vermogen hebben om connectiviteit on demand te bieden.