De huidige marktdynamiek maakt het moeilijker voor netwerkproviders om effectief te concurreren in een omgeving waar de omzet per bit afneemt en de vereisten voor netwerkbandbreedte explosief toenemen. Gezien deze zakelijke uitdagingen realiseren netwerkproviders zich dat ze moeten evolueren en dat zehun netwerken moeten omzetten in een meer programmeerbare infrastructuur die op aanvraag kan opschalen en reageren om te voldoen aan de veranderende verwachtingen van klanten en onvoorspelbare verkeerseisen.

Hoewel coherente optica cruciaal zijn voor een programmeerbare optische infrastructuur, is dit niet voldoende om te voldoen aan de vereisten van bedieners voor een succesvolle netwerktransformatie.

Wat is er dus nog meer nodig?

De fotonische laag vormt de basis van deze programmeerbare infrastructuur en maakt gebruik van de nieuwste coherente optische technologie om maximale opschaling te leveren tegen de laagste kosten per bit. Bij het onderzoeken van de vereisten van metro- en langeafstandsinfrastructuurtoepassingen, inclusief wereldwijde datacenter-interconnect-netwerken (DCI), is er een groeiende behoefte aan een wendbare, veerkrachtige en intelligente fotonische laag.  Deze op herconfigureerbare add-drop multiplexer (Reconfigurable Add-Drop Multiplexer, ROADM) gebaseerde optische basis maakt gebruik van flexibele, geïnstrumenteerde fotonica en Laag 0-softwarebesturing om het netwerk op te schalen voor maximale capaciteit met de laagste ruimte, energie en kosten per bit.

Ik zal je uitleggen wat de vereisten zin voor de fotonische laag van de volgende generatie. We kijken verder dan de coherente optiek, zodat je beter begrijpt waarom het een cruciale rol zal spelen in een succesvolle netwerktransformatie voor bedieners.

1. Flexibele ROADM-infrastructuur zonder beperkingen
Een volledig wendbare fotonische laag begint met de onderliggende ROADM-architectuur, die wordt gebruikt voor het toevoegen, blokkeren, doorgeven of omleiden van golflengten op elke locatie. Colorless-Directionless-Contentionless (CDC) en flexibel raster-ROADM's (CDC-F) vormen een fundamenteel element van de fotonische laag van de volgende generatie, omdat ze de hoogste graad van wendbaarheid en flexibiliteit bieden om elke dienst overal in het netwerk dynamisch te kunnen verzenden.

De belangrijkste reden om CDC-F ROADM's te implementeren, is om te profiteren van vereenvoudigde geautomatiseerde dienstverlening. Met CDC-F hoeft u zich geen zorgen te maken over golflengterouteringsbeperkingen. Dit betekent dat het mogelijk is om op afstand golflengtes over een geschikt pad in het netwerk te routeren zonder dat het nodig is om naar afgelegen locaties te rijden, kaarten in te voeren of extra bekabeling aan te sluiten om golflengtes in een vaste, van tevoren bepaalde richting te routeren. Een CDC-F-oplossing biedt geautomatiseerde end-end-dienstverlening om met onvoorspelbare of tijdelijke bandbreedtevereisten om te gaan gedurende de volledige levensduur van het netwerk.

Is een flexibel raster-ROADM echt nodig? Jazeker. In de toekomst zullen optische netwerken nodig zijn om een mix van bestaande en snel reagerende interfaces te ondersteunen, wat een herconfigureerbare fotonische laag met een flexibel raster vereist. Een flexibel raster maakt het netwerk klaar voor de toekomst door de mogelijkheid te bieden om kanalen met de juiste afmeting te gebruiken om te profiteren van de economische voordelen die verbonden zijn met hogere baud-modems van de volgende generatie (waarvoor meer dan 50 GHz aan spectrum vereist is).

2. Volledig geïnstrumenteerd en intelligent fotonisch systeem
Om de wendbaarheid en programmeerbaarheid aan te vullen die wordt geboden door CDC-F ROADM's en de nieuwste coherente technologie, moet de fotonische laag van de volgende generatie gebruikmaken van softwarebesturing en automatisering om de operationele complexiteit te verminderen en de efficiëntie van het netwerk te verbeteren.  Bedieners hebben softwaretools nodig die complexiteit extraheren en die de werking vereenvoudigen door middel van betere automatisering, besturing en zichtbaarheid van het optische netwerk.

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van de belangrijkste voordelen van een volledig geïnstrumenteerde, intelligente fotonische laag:

a) Versnelde golflengte-toename en vereenvoudigde operaties: Dit kan worden bereikt met ingebouwde software die automatisch de fotonische topologie verifieert, waardoor leverings- of bekabelingsfouten worden ontdekt en realtime feedback aan de installateur wordt gegeven. Extra mogelijkheden zijn ook belangrijk, zoals het vermogen om continu het vezelverlies van elke vezel (zowel actieve als donkere vezels) te meten, evenals een transponderloopback-functionaliteit om ervoor te zorgen dat de transponders goed zijn aangesloten en functioneel zijn.

b) Automatische systeemoptimalisatie en power-balancing: Het systeembereik en de prestaties in realtime continu maximaliseren.

c) Snellere probleemoplossing om de actieve servicetijdsduur te maximaliseren: Geavanceerde meetmogelijkheden die in de fotonische laag zijn geïntegreerd, zorgen voor een snelle isolatie van fouten en de mogelijkheid om de nodige acties te ondernemen in het best mogelijke tijdsbestek. Ingebouwde vezelkarakteriseringsfuncties, zoals de optische tijdsdomeinreflectometer (OTDR) voor in-service, stellen exploitanten in staat om proactief te controleren of er sprake is van vezelafbraak of slechte reparaties in verkeersdragende koppelingen, en onmiddellijk potentiële problemen te identificeren die snel kunnen worden opgelost voordat de services worden beïnvloed.

3. Verbeterde servicebeschikbaarheid en automatisering
Niet alleen moet het fotonische netwerk zich kunnen aanpassen aan veranderende eisen, maar het moet te allen tijde zeer goed beschikbaar zijn, zelfs in het geval van meerdere storingen, om een superieure gebruikerservaring te garanderen en klantenloyaliteit te behouden. Dit is waar L0-besturingsvlakmogelijkheden van essentieel belang zijn om een zeer veerkrachtige, programmeerbare netwerkbasis mogelijk te maken die veranderende servicevereisten en services van het type bandbreedte op aanvraag kan ondersteunen, tegen de juiste kostenpunten.

L0-besturingsvlak maakt gebruik van realtime fotonische netwerktopologie om geautomatiseerde zelfinventarisatie en realtime golflengtepadberekening te bieden voor snellere toename van golflengten, verbeterde automatisering voor efficiënte planning en bewerkingen, evenals fotonisch restaureren.

Een ander belangrijk voordeel van L0-besturingsvlak is dat het golflengte-regrooming vergemakkelijkt, waardoor operators proactief netwerkonderhoud kunnen uitvoeren in een gecondenseerd onderhoudsinterval met minder vrachtwagenrollen. Regrooming van golflengten kan ook worden gebruikt om golflengten om te leiden naar kortere, meer geoptimaliseerde paden om regeneratorpoorten en servicelatentie te verminderen en de golflengten opnieuw in te stellen om de levensduur van het bestaande netwerk te verlengen.

4. Realtime systeemoptimalisatie met analyses en intelligentie

De fotonische laag van de volgende generatie maakt gebruik van de kracht van analyses en intelligentie om geavanceerde softwaretoepassingen aan te sturen om bedieners te helpen om de meeste waarde te halen uit bestaande netwerkbronnen. De waarde kan worden gekwantificeerd als verbeterde efficiëntie, verhoogde capaciteit, sterker bereik van het kanaal, betere beschikbaarheid van de service of verhoogde automatisering voor snellere marktintroductietijd.

Deze geavanceerde softwaretoepassingen zorgen voor abstracte complexiteit in combinatie met geavanceerde, flexibele technologieën, waardoor bedieners snel en eenvoudig intelligente beslissingen kunnen nemen op basis van de huidige staat van het netwerk.  Bedieners kunnen bijvoorbeeld toepassingen gebruiken voor realtime capaciteitsoptimalisatie op basis van de huidige beschikbare systeemmarge. Ze kunnen de beschikbare netwerkmarge opruimen en naar capaciteit op aanvraag converteren of de beschikbaarheid van services verbeteren tijdens een noodherstelsituatie. Een extra softwaretoepassing die in de toekomst nodig zal zijn, biedt een mogelijkheid om het spectrumgebruik te optimaliseren en spectrumdefragmentatie mogelijk te maken om de efficiëntie van netwerkbronnen tijdens de levensduur van het netwerk te maximaliseren.

Terwijl bedieners doorgaan met deze belangrijke ontwikkeling is het duidelijk dat de fotonische laag een leidende rol speelt. Door ervoor te zorgen dat u deze vier kritieke elementen in uw netwerktransformatieplannen opneemt, heeft u de juiste basis om een meer programmeerbare infrastructuur mogelijk te maken die op aanvraag kan opschalen en reageren om te voldoen aan buitengewoon onvoorspelbare bandbreedtevereisten.