De caleidoscopische toekomst van next-gen optische netwerken

Mervyn Kelly iis de marketingdirecteur voor EMEA bij Ciena en heeft de taak klanten te helpen hun netwerken te verbeteren door middel van nieuwe omzetstromen en meer efficiëntie. Mervyn brengt meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van Carrier Ethernet, optische netwerken, OTN en glasvezel met zich mee. 

 

Tijdens mijn voorbereidingen voor het Next-Gen Optical Networking-congres (NGON) in Nice in Zuid-Frankrijk (niet gemakkelijk, ik weet het, maar iemand moet het doen…), werd ik gedwongen ook even te reflecteren op onze industrie en te kijken wat er nou nieuw en interessant is. En hoe meer ik ernaar kijk, hoe meer ik me realiseer dat onze industrie caleidoscopisch is geworden met meerdere facetten van verandering, van voortdurende optische innovatie en optimalisatie van het verticale segment tot programmeerbaarheid, softwareautomatisering en virtualisatie.

Het is mijn taak om dit te verwerken en er op de een of andere manier wat ordentelijks van te maken. Dus was de eerste stap natuurlijk om te kijken wat de analisten erover te zeggen hebben. Infonetics meldde dat de uitgaven aan optische netwerken in het eerste kwartaal van 2016 wereldwijd jaar na jaar met 13 procent zijn gestegen en dat er een positief momentum is voor de toekomst.

Dat is natuurlijk allemaal goed en wel, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik me realiseer dat dit slechts een deel van het verhaal is. Het werk van Ciena op dit vlak (maar ook de inhoud en evolutie van het NGON-congres) is complex en veelzijdig en draait om continue innovatie. WDM en Packet-Optical leveren steeds meer bandbreedte, programmeerbaarheid, hogere dichtheid, minder stroomverbruik en meer beveiliging. 

Neem producten zoals de Ciena 6500 T-serie, die realtime, hardware-gebaseerde 100G/200G-versleuteling, bieden alsook voortdurende optimalisatie van Ethernet-oplossingen voor Mobile Backhaul en Ethernet Business-services. En laten we vooral ook niet de ontwikkelingen in onderwateroptica vergeten die nog meer bandbreedte bieden voor de bestaande onderzeese netwerken, terwijl deze Geomesh-oplossingen naadloos verbinden met de netwerken over land.

Een caleidoscoop aan technologieën

En naast Packet-Optical richten Ciena en het NGON-congres zich ook op verschillende aangrenzende klantsegmenten met diverse complementaire en verwante oplossingen.

Allereerst zijn er nieuwe klanten die we helpen met Data Centre Interconnect (DCI) –  de ICP's (internetcontentproviders) zoals Microsoft en bedrijven die datacenters hosten, zoals Equinix. Deze jongens waren in het verleden prima tevreden met traditionele Packet-Optical-oplossingen, maar eisen nu geoptimaliseerde DCI-oplossingen zoals Waveserver, met eenvoudig beheer, open interfaces en cloudgebaseerde emulatie voor aanpassingen via DevOps en flexibiliteit.

Dan is er nog een (bijna) nieuwe speler, SDN/NFV, en de enorme bijkomstige interesse van klanten voor softwaregebaseerde automatisering, end-to-end service orchestration en nieuwe, gevirtualiseerde IT-netwerktoepassingen.

SDN/NFV en de toekomst van optische netwerken

Nu ik naar veel recente congressen bent geweest waarbij het om SDN/NFV draaide en we soms nog altijd gecharmeerd waren door de technologie, is het duidelijk dat NGON dit onderwerp vanuit een heel pragmatisch standpunt benadert door te kijken hoe we SDN/NFV kunnen gebruiken om maximale waarde toe te voegen om Packet-Optical-netwerken en de services die ze leveren te automatiseren. Er is ook duidelijk interesse en meer inzicht in het belang van de juiste softwarearchitectuur en de juiste benadering van SDN/NFV door DevOps.

Netwerkoperators zijn klaar met de afhankelijkheid van grote monolithische softwarestacks die dure professionele services en een hoop tijd voor veranderingen vergen. Ze willen en waarderen nu modulaire (microservices) architecturen met toolkits voor DevOps waarbij ze een keuze hebben, zij het door eigen softwareontwikkeling of die van een derde partij, voor de definitie van services of voor apparaatresource-adaptors.

Ik hoop dat deze blog een idee geeft waarom ik het zo onvoorstelbaar interessant vind om in ons deel van deze industrie te werken waarin het landschap zich steeds weer ontwikkelt (caleidoscopisch?) en waarin er altijd iets is waarvan je kunt leren.